Bu Tavuk Çıldırmış Olmalı: En Çok Yumurtalayan İnanılmaz Tavuk Irkı 340 Adet!

En Çok Yumurta veren tavuk hangisidir? Çiftçiler hangi ırk ve cins tavukları tercih etmelidir? Uzmanından tavsiyeler!

Bu Tavuk Çıldırmış Olmalı: En Çok Yumurtalayan İnanılmaz Tavuk Irkı 340 Adet!
Yayınlama: 11.09.2022
5.840
A+
A-

En sağlıklı besin maddelerinin başında gelen yumurta her gün muhakkak tüketmemiz gereken bir gıda maddesidir. Son yıllarda insanlar yumurta çiftliklerinden aldıkları yumurtalardan istedikleri tadı alamadıklarını belirtmekte ve şikayet etmektedir. Bunun nedeni tavukların cinsi mi yoksa beslenmelerinden mi kaynaklanmaktadır. Bu sorunun cevabını belki de çoğumuz bilmekteyiz ama yinede aklımızda acaba sorusu yer almaktadır. Aynı zamanda insanların yumurta çiftliklerinde üretilen yumurtalara rakip olan doğal tavuk yumurtası işi yapanlar da bulunmaktadır. Son yıllarda bu tür üretim yaparak insanlara doğal tavuk yumurtası temin edenlerin sayısı giderek artmakta ve bir pazar haline dönüşmektedir. Bizde kendi evinin bahçesinde veya şehir dışında müsait bir yeri bulunanların yumurta tavuğu bakmak istediklerinde En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsleri Nelerdir? sorusuna cevap vermek için yaptığımız araştırmayı paylaşmak istiyoruz.

En Çok Yumurtlayan Tavuk Cins ve Irkları

En Çok Yumurta Veren Tavuklar!

Şimdi sizlere dünya yumurta rekortmeni bir tavuk cinsinden bahsedeceğiz. Adete tak başına kendisi bir yumurta fabrikası gibi üretim yapmaktadır. Bu tavuğu muzun adı Australorp dur. Adından da anlaşılacağı gibi Avustralya kökenli bu tavuğumuz 365 günde aralıksız her gün yumurta vermesi ile bilinmektedir. Soğuk hava koşullarına da dayanıklı olan bu hayvanı mızın günde 2 tane yumurta vermesi ile de bilinmektedir. Tavsiye edeceğimiz bu iki cins kanatlıdan sonra diğer tavukların yumurta kapasitelerini de listeye biliriz.

  1. Ligorin: Yıllık iyi beslendiğinde 290 adete kadar yumurta verir
  2. Ancona: 12 ayda 265 adet yumurta verdiği bilinir.
  3. Rhode Island Red: 255 ile 265 arasında yumurta ürettiği bilinmektedir.
  4. Amrock: Senelik 250 adet yumurta vermektedir.
  5. Plymouth Rock: Senelik 220 adet yumurta verebilme kabiliyetine sahip bir kanatlı dır.

Diğer tavuklarımızı saymamıza sanırım çok fazla gerek yok. Sizin de gördüğünüz gibi şayet kanatlı hayvancılığa girecekseniz ya Atak-S yada Australorp ile girmeniz oldukça mantıklı olacaktır. Seçim sizin ?

Doğal Tavuk Yumurtası Tüketin

Bilindiği üzere tavuk çiftliklerinde kümeslerinde önlerine konulan yemleri yiyerek yumurtlayan hayvanların yumurtası ile toprakta gezerek yumurta yapan tavuk yumurtaları birbirinden çok farklıdır. Tavukların doğası gereği toprak, kum ve hayvan gübresinde gezinmesi ve beslenmesi gerekmektedir. Ama maalesef dünya nüfusu ve aşırı tüketim sorunlarından dolayı büyük tavuk çiftlikleri kurulmak zorunda kalmış ve yediğimiz bir çok üründe olduğu gibi tavuk yumurtasında da kendi elimiz ile kaliteyi düşürmüş durumdayız. Son yıllarda bazı girişimciler bu konuda atılımlar yaparak doğal yumurta çiftlikleri kurmuş ve çokta başarılı olmuşlardır. Normal şartlarda satılan yumurtaların 2 katı fiyat ile satılsa da doğal tavuk yumurtasına ilgi giderek artmaktadır. Bunun en büyük nedeni insanların organik beslenmeye ve doğal olana ilgi göstermesidir. Bu neden ile bu işi yapan veya yapmak isteyenler En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsleri Nelerdir? Bir tavuk yılda ne kadar yumurta yapar? En uzun hangi tavuk cinsi yaşar gibi soruların cevabını aramaktadır. Bizde bu konuda yapmış olduğumuz araştırmanın sonucunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

En Çok Yumurta Veren Tavuk Irkları

Tabi ki en çok yumurta yapan tavuğu herkes besleyerek yüksek miktarlarda verim almak istemektedir fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken beslemek istediğiniz tavukların bulunduğunuz bölge ile olan uyumudur. Öncelikli olarak yapmanız gereken araştırma bu işi yapacağınız yer ve iklim ile ilgili olarak size en uygun tavuk cinslerini belirlemeniz olacaktır. Bu önemli noktaya değindikten sonra En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsleri Nelerdir? sorusunun cevabına geçelim.

Lider Tavuk Ligorin

Sadece ülkemizde değil tüm Dünyada beyaz renkli yumurta veriminde en çok tercih edilen tavuk cinsidir. Tavuklar arasında yıllık bazda en çok yumurta veren tavuk cinslerinin başında gelmektedir. Yılda 340 adete kadar yumurta verildiği bildirilmektedir.

Ligorin Tavuğu
En Çok Yumurtlayan Ligorin Tavuğu

Sizde yüksek verimli bu tavuk cinsi ile yüksek miktarlarda yumurta elde edebilirsiniz. Ayrıca ülkemizin bir çok bölgesinde rahatlıkla yaşayabilen bu tavuk cinsini tercih etmeniz için de bir diğer neden olarak dikkat çekmektedir.

2. Sırada Lohman Brown

Günlük ortala 100 gram civarındaki yem tüketimi ile yıllık 320 adet ortalaması ile yumurta veren bu tavuk cinsi Ülkemizde en çok tercih edilen tavuk cinslerinin başında gelmektedir.

Lohman Brown

Kahverengi yumurta üretiminde en çok tercih edilen ve en çok verime sahip olan bu tavuk cinsi de ligorinler gibi ülkemizin bir çok yerinde tercih edilmektedir.

3. Sırada Nick Brown

Kahverengi yumurta yapan verimli tavuklardan bir diğeri de Nick Brown cinsidir. Yıllık ortalama 300 civarında yumurta yapabilen bu tür tavuklar ülkemizde organik yumurta işi yapanlar tarafından tercih edilmektedir.

Nick Brown Yumurta Tavuğu

Nick brown en çok yumurtlayan tavuklar listesinde 3. sırada yer almaktadır.

4. Ataks

Kümes hayvanları arasında yıllık 270 adet yumurta ortalamasına sahip olan Ataks cinsi tavuklar kapalı kümesler ile bu sayısını 300’e kadar yükseltebilmektedir. Ülkemizde yaygın olarak kullanıla bu yumurta tavukları L olarak belirtilen büyük yumurta gurubunda yumurta yaptıkları için çok tercih edilen yumurta tavukları arasındadır.

Yumurtacı Ataks Cinsi Tavuk

En çok yumurtlayan ilk 4 tavuk bunlar olsa da Türkiye’de en çok tercih edilen ve iyi yumurta veren tavuklardan bazıları da şunlardır;  Wyondate,  Maran, Denizli yerli, Plymouth rock, New Hapshire, Bielefelder, Plymouth Rock, Avustralorp, Amrock, Brahma cinsi, Amerecaunas, Barnevelder, Fayoumi..

Çiftçilerimiz yukarıda belirtilen yumurta tavuğu türlerinden istediğini besleyerek yüksek oranlarda yumurta elde edebilir. Bunun ile birlikte bu işi ticari anlamda yapmak isteyenler için kısa bir hatırlatma da bulunmak istiyorum. Beslemek istediğiniz yumurta tavuklarının sayısı yüksek miktarlarda ise tek çeşit tavuk tercih etmelerinde yarar vardır. Ne kadar farklı cins tavuğu bir arada bulundurursanız bir çok sorun ile karşılaşma ihtimalinin o kadar artmaktadır.

Tavuk çiftliği kuracak olan çiftçilerimizin en çok dikkat etmesi gereken unsurların başında alacakları kanatlıların en çok verime sahip olması gelmektedir. Günde iki tane yumurta veren tavuk cinslerine yapılacak olan yatırım oldukça mantıklı gibi gelse de diğer faktörlerde göz ardı edilmemelidir. Çünkü yumurta verimi kadar bu vermiş oldukları yumurtaların uzun süreli sağlamaları ve ayrıca besiciliğin yapılacağı coğrafi yapının iklim şartları bir hayli önemlidir. Şimdi sizlere hem gezer hemde kapalı besiciliğe elverişli senede 200 ile 368 kadar yumurta veren yaklaşık 20 tavuk cinsini tanıtacağız.

Tavuk Almadan Önce Bu Kriterleri Göz Ardı Etmeyiniz!

Tavuktan çok yumurta almak elbette oldukça kulağa hoş gelen ilk şeydir. Ancak alacağınız tavuğun diğer özelliklerine de çok dikkat etmek gerekir. Bu özellikler en az yumurta sayısının fazlalığı kadar önem arz eder. Bu temel özellikleri sıralamak gerekirse.

  1. Tavuğun yaşam süresi: Bazı cins tavuklar 2 sene yaşam sürerken bazıları 12 seneye kadar yaşamaktadır. Bu kriter en az vereceği yumurta sayısı kadar çok önemlidir.
  2. Yaşam koşulları: Tavukların soğuk havaya dayanaklı hayvanlar olduğunu çoğumuz bilmekteyiz. Ancak bazı cinler hiç de o kadar soğuk ve sıcak haya koşullarına dayanıklı değildir. Hava şartlarına olan hassasiyetleri yumurta sayılarına da doğrudan etkilemektedir.
  3. Daha çok kredi ile tavukçuluk yapacakları ilgilendiren konu olan Devlet tarafından alınacak cins tavuğun desteklenmesidir. Şuan Atak-s cins kanatlılar tavuk çiftliği kredisi için en uygun kanatlı olmaktadır.
  4. Yumurta kalitesi: Tavuklardan elde edilecek olan yumurtanın gramı da çok önemlidir. Özellik ile marketlere ürettiğiniz yumurtayı satmayı düşünüyorsanız artık M L standartların da yumurtanıza değer biçileceğini lütfen göz ardı etmeyiniz.
  5. Hastalıklara karşı olan direnci: Uzun soluklu tavukçuluk yapıp kısa sürede batmamak için yatırım yapacağınız kanatlının hastalıklara karşı direnci de oldukça önemlidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.