Yüzyılın Konut Projesine Başvurular Yarın Başlıyor!

Yüzyılın Konut Projesine Başvurular Yarın Başlıyor!
Yayınlama: 13.09.2022
5.369
A+
A-

Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut projesinde geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yarın açıklanması beklenen sosyal konut projesinin detayları belli oldu.

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURULAR BAŞLIYOR

TOKİ, dar gelirliler için tek seferde 250 bin konut inşa edecek. Merakla beklenen projenin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 14.00’te açıklayacak..

BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

Birazdan ana hatlarını milletimizle paylaşacağımız projenin başvuruları yarın başlıyor ve ekim ayının sonuna kadar sürecek. Bu kampanya sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Sosyal konut projesini 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.

5 YILDA 500 BİN SOSYAL KONUT

Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.

Böylece sosyal konut sayımızı 2 milyona çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin isimlerini “İlk Evim ve “İlk İş yerim” olarak belirledik.

Bu kampanya özel sektör yatırımlarında yol açacağı hareketlilikle değerlendirildiğinde ülkemizdeki konut sahibi sayısını artıracaktır. 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz. Projemizin bu ilk etabı dahil Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı konut projesidir.

500 bin konut hedef sayısı hane sayısı bakımından İstanbul’un dörtte birine, Ankara’nın yarısına, Kocaeli’nin tamamına eşitken, birçok ilimizin tamamına elşittir. 900 milyar liralık yatırım değeri demek.

Şehit yakınları ve gazilere ilk etabın yüzde 5’e karşılık gelen 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise yüzde 20’ye denk gelen 50 bin konut ayırıyoruz.

Projemizdeki konutlarımızın yüzde 20’sine denk helen 50 bini ise gençlerimize tahsis ettik.

608 bin TL’ye sahip 2+1 fiyatlı konutlarımıza aylık 2 bin 800 TL taksitle sahip olabilecek.

Belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin alınacak.

Şehit yakını ve gazilere 12 bin 500 konut. Engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz. 18-30 yaş arası gençler için de kontenjan oluşturduk, 50 bin konutu yarınlarımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.

Maliyet fiyatları üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak. Vatandaşlarımız 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara aylık 2 bin 280 liradan taksitle sahip olabilecek. 850 bin fiyata sahip 3+1 konutlar 3 bin 780 kliradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile yapılabilecektir.

İstanbul’da hane geliri 18 bin, diğer illerde 16 bin lira olan vatandaşlarımız başvurabilecektir. Taksit ödemeleri sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacaktır. Ticari kazanç kaynağı haline getirmek isteyenlere ise fırsat vermeyeceğiz. Kendi aklınca devleti kandırarak TOKİ’den ev almaya çalışanlar hem ödediklerini kaybedecek hem evlerini kaybedecek. Sıkı bir denetim mekanizması kuracağız.”

Toki Başvurusu Nasıl Yapılır? 2022

Bir Haneden Tek Kişi Başvuru Yapabilecek!

TOKİ konut projesinde, proje ili sınırları içinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje ilinin nüfusuna kayıtlı olan ve kendileri, eşleri ve kendileri için tapuda kayıtlı ikametgahı olmayan Türk vatandaşları, velayeti altındaki çocuklar ile daha önce TOKİ aracılığıyla ev almamış olanlar ev sahipliğini tamamlamıştır. olmak için başvurabilir.

Genç Kategorisinde En Çok 1991 Eylül Ayından Sonra Doğan Müracaat Edebilecek!

Genç kategorisine 1991 Eylül’den sonra doğanlar müracaat edebilecek.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç olmak üzere, hane halkı aylık gelirinin İstanbul için en fazla 18.000 TL, tüm ülke için en fazla 16.000 TL olması gerekmektedir.

Ödemeler Gelirin %30’unu Aşmayacak

Evlerin aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği miktarda olacak. Ödeme, toplam hane gelirinin %30’unu geçmeyecek ve 240 aya kadar vade uygulanacaktır.

Yerel ve Yatay Mimari Tercih Edilecek

TOKİ eliyle yürütülecek konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul’da yapılacak.

Proje kapsamındaki konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu inşa edilecek.

Arsa Kampanyasına Arsası Olan Vatandaşlar Başvuru Yapabilecek

Proje kapsamında satılacak 100 bin adet arazinin elektrik, su ve doğalgaz altyapıları tamamlanacak, imar planları yapılmış ve inşaata hazır olarak teslim edilecektir.

Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen kampanyadan faydalanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecek.

Başvuru şartlarını taşıyanlar arasında kura çekilecek.

Arsa satışı başvurularında şu şartlar aranacak:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Yoksul ve dar gelirli olmak
  • Kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak
  • Daha önce 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan faydalanmamış olmak.

İşyerleri İçin Başvuru Bedeli 2 Bin TL

TOKİ’nin yürüteceği proje kapsamında ilk olma özelliği taşıyan, “Küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri” için başvuru bedeli 2 bin lira olarak belirlendi.

Projenin bu kısmına başvuracak kişilerin, projenin bulunduğu ilin nüfusuna kayıtlı veya o il sınırları içinde faaliyet gösteren 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olmaları istenecektir.

Başvuru sahiplerinden ayrıca ustalık, işyeri açma, ilgili oda kaydı veya vergi mükellefi belgesi ve e-Ticaret belgesi istenecektir.

Sanayi sitelerindeki işyerlerine başvuracakların kendilerine, eşlerine ve 18 yaşını doldurmamış çocuklarına ait sanayi dükkanı bulunmamalıdır.

100 Bin Altyapılı Arsa Satışa Sunulacak

Sosyal konut projeleri kapsamında TOKİ aracılığıyla son 20 yılda 1 milyon 170 bin konut üretildi. Yapılan açıklamada, ilk kez tek seferde 250 bin konut yapılacağı belirtildi.

Projeyle ilk kez TOKİ tarafından, elektrik, su, doğalgaz altyapıları ve planları tamamlanmış, inşaat yapmaya hazır 100 bin altyapılı arsa da satışa sunulacak.

Söz konusu arsaların ve konutların satışıyla, inşaat ve inşaat malzemesi sektörü başta olmak üzere 250’den fazla alt sektörde hareketlilik yaşanacak.

TOKİ tarafından ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicilere yönelik imkanlar da sağlayan projeyle:

  • Ankara’da 100
  • Adana’da 500
  • İzmir’de 700 olmak üzere 28 ilde 10 bin işyeri içeren sanayi siteleri kurulacak.

Sanayi alanları, tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlarca farklı sektörü içinde barındıracak şekilde inşa edilecek.

1 Milyondan Fazla Kişiyi Kapsayacak

Tüm bunların yanı sıra proje, can ve mal güvenliğini sağlayacak güç ve donanıma sahip sosyal konutların inşası ile deprem ülkesi olan Türkiye’nin kentsel dönüşümünde öncü rol oynayacaktır.

Projenin ilk etabıyla 1 milyondan fazla kişinin güvenli konutlara taşınması hedefleniyor.

En Fazla Konut İstanbul’da Yapılacak

TOKİ tarafından hayata geçirilecek konut projesi, olası bir depremden en çok etkilenecek olan İstanbul’da en fazla konut yapılacak 81 ilde uygulanacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Günnaz dedi ki:

    Ben bursa inegöl akhisar toki de kirada oturuyorum gelirim 5500tle tepkilere baş vurabilirmiyim

  2. Ugur dedi ki:

    Kayseri de toki den ev almak istiyorum hic birine baş vuramadım bunda bulunmak istiyorum